A termográfia egyik nyilvánvaló alkalmazási területe a hőtechnikai berendezések ellenőrzése

Kazánok állapotellenőrzése infra hőméréssel és termográfiával

A műszaki diagnosztika egyik kiemelkedő képességű eszköze a termográfia, azaz a hőmérsékleti adatok képi feldolgozása. A hőképek elemzésével gyorsan felmérhető a berendezés állapota, a meghibásodások mértéke, kiterjedése. A termográfia egyik tipikus alkalmazása a tüzeléstechnikai berendezések állapotellenőrzése. 

Bővebben...

Csőkemence égősorai - helyes beállításukkal lényeges megtakarítás érhető el

Csőkemence állapotellenőrzése és beállítása termográfiával

Az olajfeldolgozó üzemekben a technológiai folyamatok egyik kulcs berendezése az úgynevezett csőkemence. A szénhidrogén-származékok feldolgozása során többnyire a teljes finomítási folyamat hőigényét e berendezések szolgáltatják, állapotuk és hatékonyságuk ezért a teljes folyamatra, annak költségére nézve kulcsfontosságú tényező.

Bővebben...

Forró csapágy, magas rezgés - gyors hibafeltárás, biztos diagnózis

Forró csapágy, magas rezgés – többparaméteres diagnosztika

A diagnosztizálhatóság alapkérdései között egyik fontos szempont a berendezés vagy folyamat állapotát hűen leíró paraméter kiválasztása. Lényeges tényező továbbá a rendelkezésre álló diagnosztikai technológia és a vizsgálat költsége. Habár a termográfia a rezgésvizsgálatokhoz képest kevésbé érzékeny a forgógépek a hibáinak korai felismerésére, a kifejlődött hibák gyors feltárására azonban megfelelő módszer

Bővebben...

Termográgia alkalmazása gépészeti berendezéseken

Termográfia gépészeti alkalmazásokban

Gépészeti berendezések állapotvizsgálatára számos eredményes diagnosztikai módszer terjedt el. A termográfia hibadetektáló érzékenysége, diagnózisának pontossága némely esetben elmaradhat más diagnosztikai eljárásokhoz képest, azonban sok esetben gyorsabb, egyszerűbb állapotfelmérést biztosít gépészeti eszközök esetében.

Bővebben...

Szigeteletlen épületen kialakuló hőhíd - a nedvesedés és dilatációs repedés melegágya

Termográfiás épületdiagnosztika – alkalmazás ismertető


A termográfia egy hatékony eszköz az épületek szigetelési állapotának gyors meghatározására. A hibás szigetelésű elemek szemléletes feltárása mellett pontos mérési adatokat nyújtanak az energetikai számítások elvégzéségez, épületek gazdaságosabb üzemeltetéséhez
 
 

Bővebben...