A kiegyensúlyozatlanság a csapágyak és egyéb gépelemek gyors károsodásához, elhasználódásához vezethet.Tíz gramm csapágyélettartam – számolja ki mennyit jelent!

A kiegyensúlyozatlanság hatása általában nem eléggé ismert, illetve kevésbé becsült és érzékelt tényező, így aztán feltárására, kijavítására sem kerül sor időben. Pedig viszonylag kis mértékű tömeg eltérésből származó kiegyensúlyozatlansági erők is lényegesen csökkenthetik a forgórész csapágyainak élettartamát. 
 

Bővebben...

Elszívó ventilátor - egyszerű kiegyensúlyozással élettartama meghosszabbítható

A helyszíni kiegyensúlyozás előnyei és feltételei

A helyszíni kiegyensúlyozás egy hatékony rezgéscsökkentő módszer, amellyel a forgógépek és gépelemeik élettartama meghosszabbítható. Alkalmazását a padi kiegyensúlyozáshoz képest kisebb leállási idő és javítási költség jellemzi, általa kiküszöbölhető a szerelési hibák okozta kiegyensúlyozatlanság. A pontos helyszíni kiegyensúlyozás feltételeinek tisztázásához azonban szükséges megvizsgálni a gép néhány jellemzőjét.

Bővebben...

A kiegyensúlyozatlan ventilátorok költségessé és kiszámíthatatlanná teszik a termelést, karbantartást

Húszszoros költség, vagy húszszoros élettartam

A kiegyensúlyozatlanság forgógépeken általános jelenség, mégsem szentelnek e problémának elég figyelmet. Hozzájárulhat ehhez, hogy a kiegyensúlyozatlan forgórész látványos meghibásodást ritkán produkál. Így fordulhat elő esetenként, hogy az egyébként magas zajú, rezgésű ventilátoron akár havonta is csapágyat cserélnek anélkül, hogy felmérnék a hiba valódi okát. Pedig rezgésmérésekkel e hibák nagy biztonsággal kiszűrhetők, mi több, egyszerűen és látványosan javíthatók.

Bővebben...